Alimentele pot fi aliaţi în lupta împotriva infecţiilor urinare

În cazul infecțiilor urinare recurente, cel mai important aspect este prevenția

Alimentele pot fi aliaţi în lupta împotriva infecţiilor urinare

În cazul infecțiilor urinare recurente, cel mai important aspect este prevenția. Dezechilibrele în țesuturile care acoperă tractul urinar permit instalarea bacteriilor, care provoacă infecții, disconfort, durere. Simptomele dezechilibrului în tractul urinar sunt urinarea dureroasă, nevoia crescută de a urina și presiunea resimțită în abdomenul inferior în timpul acestui proces. Toate aceste simptome trebuie întotdeauna evaluate de un specialist. O dietă alimentară adecvată, precum și o varietate de plante medicinale pot oferi un suport natural pentru un sistem urinar sănătos.

Cauzele principale ale infecțiilor urinare

Aproximativ 80% dintre cazurile de infecții urinare sunt cauzate de prezența E. Coli, dar există alte câteva bacterii responsabile, precum klebsiella, enterobacter, stafilococ etc. Bacteriile au mecanisme care le permit să adere la mucoasa tractului urinar, provocând inflamarea acestuia, dureri la nivelul vezicii și în zona pelviană, în timp ce urina devine tulbure și cu miros neplăcut – toate acestea fiind simptome de infectie urinara.

Factori care cresc probabilitatea de infecții urinare

Femeile sunt mai predispuse la infecții urinare decât bărbații, din cauza faptului că uretra este mai apropiată de anus, iar bacteriile au de parcurs o distanță mai scurtă pentru a coloniza mucoasa sistemului urinar.

Sarcina este un alt factor, deoarece modificările hormonale din această perioadă pot afecta rinichii. Sarcina pune o mai mare presiune pe vezica urinară și poate provoca congestia acesteia și o incapacitate de a o goli complet.

Menopauza este, de asemenea, un factor care crește probabilitatea de infecție urinară, deoarece modificările hormonale determină schimbări ale pH-ului urinei și în structura țesuturilor.

Factori chimici

Săpunuri antibacteriene, spray-uri, dușuri, deodorante feminine, creme contraceptive – toate influențează pH-ul normal al tractului urinar, permițând crearea unui mediu propice pentru bacterii.

Folosirea în exces a antibioticelor reduce nivelul bacteriilor bune din tractul urinar şi favorizează proliferarea candida albicans, ce poate modifica pH-ul şi contribui la apariţia infecţiilor urinare. 

Omniprezentul stres

Creşterea nivelului de hormoni ai stresului provoacă o reducere a numărului de celule albe din sânge (care de obicei combat infecţiile), iar organismul devine vulnerabil.

Zece alimente pentru un sistem urinar sănătos

În cazul persoanelor cu un sistem urinar mai sensibil, predispus la infecţii, toamna este un anotimp perfect, pentru că vine cu o abundenţă de alimente foarte utile, din care se pot prepara mâncăruri gustoase.

În general, potrivit urologyhealth.org, ar trebui să evitați cafeaua, alcoolul, citricele, produsele pe bază de tomate, îndulcitorii artificiali și mâncărurile picante.

Perele – sunt fructe de toamnă delicioase, care, în general, încep să se coacă în septembrie și uneori în octombrie. Perele sunt o sursă bună de fibre și conţin aproximativ 100 de calorii pe porție.

Banane – de obicei sunt disponibile în magazinele alimentare pe pe tot parcursul anului şi sunt excelente ca gustări, adaos pentru cereale sau în smoothie-uri.

Fasolea verde – conţine circa 31 de calorii pe porție şi aduce culoare în farfurie. Se poate consuma crudă, în salate sau sotată cu puțin ulei de măsline.

Dovleac – pe tarabele din pieţe se găsesc în această perioadă mai multe soiuri de dovleac. Acesta poate fi consumat în preparate diverse, de la supă, tocană şi copt cu condimente la deserturi cu adaos de scorţişoară.

Cartofi – albi, roşii sau dulci, sunt potriviţi pentru un preparat care reconfortează atunci când este frig afară şi sunt foarte sănătoși pentru sistemul urinar.

Proteine ​​slabe – carne de vită, carne de porc, pui, curcan și pește cu conținut scăzut de grăsimi. Preparate la cuptor, la abur sau fierte, acestea nu irită vezica urinară.

Cereale integrale – quinoa, orez și ovăz sunt foarte sănătoase pentru organism în general, oferă varietate în alimentaţie şi sunt ieftine.

Pâine – este potrivită în dietă, atât timp cât se preferă tipurile mai sănătoase, graham, neagră, din secară etc.

Nuci – migdalele, caju și alunele sunt gustări sănătoase și bogate în proteine şi uleiuri bune pentru organism.

Ouă – de asemenea bogate în proteine, fac parte din alimentele potrivite în afecțiuni ale vezicii urinare, atât timp cât sunt preparate sănătos.

Plante medicinale

În acest caz, este bine de cerut şi sfatul unui medic specialist, pentru că este posibil ca, în cazul anumitor infecţii urinare, să fie inutile. De asemenea, întotdeauna cereţi sfatul medicului dacă sunteţi însărcinată sau alăptaţi. 

În principiu, în cazul infecţiilor urinare, se folosesc plante cu efect antimicrobian, antiinflamator, astringent, diuretic şi antispasmodic. Astfel, cele mai cunoscute remedii pentru infecțiile urinare au la bază afinele şi merişoarele, tinctura de strugurii ursului (Uva ursi) și ceaiurile de coada calului  și de mătase de porumb.