Cozonac însiropat

Dacă vrei ceva cu adevărat special la masa de Paşte, atunci acest cozonac rusesc însiropat, babka, e alegerea ideală. De fapt, e chiar regele cozonacilor!

Cozonac însiropat

Ingrediente

Pentru alua

75 g zahăr

2 ouă

500 g făină

100 g unt, la temperatura camerei 

10 g drojdie uscată 

150 ml lapte

Pentru umplutură

 70 g unt

60 g zahăr

40 g cacao

150 g nuci măcinate

1 ou, pentru uns

Pentru sirop

70 ml rom sau coniac

120 ml apă

150 g zahăr 

esenţă de vanilie, după gust

Pentru aluat, combini drojdia cu laptele şi amesteci până se dizolvă. Adaugi peste lapte ouăle, zahărul şi untul şi omogenizezi, apoi încorporezi treptat făina. Frămânţi aproximativ 10 minute până obţii un aluat moale, dar nu foarte lipicios. Dacă ai mixer planetar de bucătărie, poţi pune toate ingredientele peste lapte şi să le amesteci până se omogenizează, apoi scoţi aluatul şi-l mai frămânţi 2-3 minute. Îl înfăşori în folie alimentară şi-l dai la rece cel puţin o oră.

Pentru umplutură, amesteci untul moale cu zahărul, cacaua şi cu nucile măcinate, până obţii o compoziţie cremoasă.

Împarţi aluatul în jumătate şi întinzi, pe masa presărată cu făină, două foi subţiri, de aproximativ 25x40 cm. Ungi fiecare foaie cu umplutura de nucă în strat subţire şi rulezi strâns.

Tai fiecare babka pe mijloc, pe lungime. Evită să tai de tot un colţ, iar cele două bucăţi rezultate le împleteşti astfel încât umplutura să fie la suprafaţă. Aşezi fiecare babka în tăvi de cozonac tapetate şi le laşi să crească, într-un loc cald, aproximativ o oră. După ce le ungi cu oul bătut, le coci la 160 °C, 40-45 de minute, până când se rumenesc.

Pentru sirop, combini zahărul cu romul şi cu apa. Le pui pe foc mic şi laşi să clocotească până când se dizolvă zahărul, iar siropul începe să se îngroaşe. Îl dai deoparte şi torni esenţă de vanilie, după gust.

Scoţi tăvile din cuptor şi ungi fiecare babka cu sirop, cu ajutorul unei pensule. Îl laşi să fie absorbit înainte să mai ungi din nou cozonacii fierbinţi cu sirop. Continui până când termini siropul. Scoţi babka din tavă doar după ce s-a răcit. Sunt mai buni a doua zi.