Diferențele dintre rochiile de zi și cele de seară

La fel ca și în cazul machiajului, există câteva diferențe evidente sau mai puțin evidente dintre rochiile de zi și cele de seară

Diferențele dintre rochiile de zi și cele de seară

Așa cum un cat eye conturat strident cu negru și bine reliefat de culoarea fardului de pe ploape nu se potrivește la prima oră a dimineții, la fel și o rochie lungă până în pământ, cu umerii descoperiți și decolteu adânc nu are ce căuta pe stradă înainte de lăsarea serii. Iată care sunt principalele diferențe dintre rochiile de zi și cele de seară, cum poți să faci distincția între ele și la ce ocazii să le porți pe fiecare?

Rochiile de zi

În categoria rochii de zi sunt cuprinse rochiile scurte sau de lungime medie, cu mâneci trei sferturi, sau bretele, în culori pastelate sau puternice și de cele mai multe ori cu imprimeuri florale sau geometrice. Aceste rochii pot fi din bumbac, dar și din dantelă sau șifon, cu țesături delicate și materiale vaporoase care lasă pielea să respire. Din punct de vedere al croielii, rochiile de zi sunt mai permisive cu mișcările corpului și în general evidențiază doar talia cu o curea simplă sau un elastic care strânge rochia la mijloc.

Unul din impremeurile care lasă loc de dubii atunci când vine vorba de momentul zilei în care poți purta sau nu o rochie este animal print-ul, denumit în limba română și imprimeul animalier. Acesta, deși este un imprimeu sobru, care poate arăta foarte seducător pe o rochie mulată care scoate în evidență trupul unei femei, se folosește des și la confecționarea rochiilor de zi. De aceea, în cazul în care nu te poți ghida după imprimeu pentru a recunoaște tipul rochiei din garderoba ta, judecă după siluetă, lungime și material și nu vei da greș!

Aspectul rochiilor de zi este mai puțin formal ca al celor de seară și din acest motiv pot fi purtate și cu pantofi sport sau încălțăminte fără toc. De asemenea, pot fi accesorizate cu orice tip de geantă, inclusiv ghiozdane încăpătoare, atâta timp cât imaginea de ansamblu este una echilibrată și plăcută vizual.

Rochiile de zi pot fi purtate la muncă sau în oraș, dar se pot îmbrăca și la evenimete semi-formale unde regulile legate de ținută nu sunt foarte stricte. O petrecere în aer liber, un picnic cu prietenii și familia, o plimbare în parc cu iubitul sau chiar și la un botez sunt câteva din ocaziile speciale unde poți îmbrăca rochii de zi.  

Rochiile de seară

Rochii de seară elegante sunt considerate mai ales rochiile lungi, în culori sobre și simple ca design pentru a putea fi complementate de strălucirea accesoriilor scumpe. Astfel de rochii sunt confecționate din materiale care le permit să-și păstreze forma în timp și să cadă frumos pe trupul unei femei, scoțându-i în evidență silueta.

Rochiile de seară se poartă doar cu pantofi înalți și cu toc cui, sau cu sandale elegante. De asemenea, nu se potrivesc decât cu poșete de dimensiuni mici sau plicuri sofisticate.

Pentru o imagine desăvârșită, rochiile de seară se poartă fără dresuri și cu lenjerie specială care să fie complet acoperită de materialul rochiei și să nu poată fi observată indiferent de lumina din încăpere.

În funcție de materialul din care sunt confecționate și părțile metalice pe care le conțin, rochiile de seară se pot purta cu bijuterii sau fără. În general, la cele simple, lipsite de accesorii, se poate purta un număr mare de bijuterii cu condiția ca acestea să aibă caracteristici similare și să se integreze natural în compoziție. Pe de altă parte, în cazul rochiilor de seară cu paiete, din materiale cu reflecții metalice sau cu multe accesorii, bijuteriile trebuie evitate sau modelul lor trebuie să fie cât mai minimalist.

Rochiile de seară, așa cum le spune și numele trebuie purtate la evenimentele care au loc după lăsarea întunericului. Un spectacol de operă sau balet, o petrecere formală, o nuntă, un bal organizat pentru o anumită ocazie sau o întâlnire romantică în doi într-un cadru care presupune o ținută formală sunt situațiile pentru care au fost create rochiile de seară și unde trebuie purtate cu eleganță.