Doctorul Dovleac, de la distracție la leac

Chiar dacă cei mai mulți ne gândim cum să îl scobim și cum să îl facem cât mai înfricoșător

Doctorul Dovleac, de la distracție la leac

Este exact vremea lui, a dovleacului! Chiar dacă cei mai mulți ne gândim cum să îl scobim și cum să îl facem cât mai înfricoșător, pentru noaptea de Halloween, bietul dovleac încearcă să ne convingă că are o mulțime de calități pentru care ar trebui mai degrabă consumat decât aruncat. La miezul și semințele lui ne referim. Iată-l în acțiune, pe Doctorul Dovleac…

De la orice varietate de dovleac poţi folosi şi miezul, şi seminţele, pentru a trata problemele de sănătate de care suferi, începând cu migrene şi terminând cu probleme digestive şi sterilitate. S-a dovedit că pulpa dovleacului, mai ales cea a dovleacului turcesc, are proprietăţi diuretice, laxative şi sedative. De aceea, terapeuţii recomandă cura cu dovleac bolnavilor cu retenţii hidrice. Tratamentul durează cinci zile şi, în acest interval, bolnavul consumă un terci gros de dovleac, preparat din 1,5 până la 2,5 kg de pulpă care se fierbe în lapte. Leacul se poate aromatiza cu cimbru, miere sau cu tarhon, dar nu se adaugă niciun strop de sare. Pentru combaterea constipaţiei este foarte eficientă „ciulamaua” de dovleac.

Pentru prepararea acesteia se folosesc 500 g pulpă de dovleac, care se fierbe în apă, apoi se pasează. În pasta obţinută se adaugă o parte din lichidul în care a fiert dovleacul şi se amestecă până când compoziţia se omogenizează. Leacul se consumă pe parcursul unei zile. Pentru a scăpa de viermii intestinali se foloseşte un preparat obţinut din seminţe crude de dovleac, numit şi pastă „antihelmintică” (combate limbricii şi tenia). Pasta se prepară din 100 g de seminţe (păstrându-se pieliţa verde), câte 100 ml de apă şi de lapte şi din trei linguriţe de miere de albine.

Toată cantitatea se împarte în trei porţii, care se consumă până la masa de prânz, din oră în oră. După o pauză de trei ore, se ia o lingură de ulei de ricin. Pentru copiii cu vârste cuprinse între 9 şi 12 ani, pasta antiparazitară se prepară din 50 g de seminţe, în timp ce pentru copiii mai mici (în grupa de vârstă 5-7 ani), cantitatea de seminţe folosită se reduce la 25 g. Cura durează între patru şi şase zile.