În acest an școlar, elevii nu se mai întorc în clase….
În acest an școlar, elevii nu se mai întorc în clase…. GATA CU ȘCOALA! Elevii vor învăța la distanță și vor avea mediile încheiate
În acest an școlar, elevii nu se mai întorc în clase…. GATA CU ȘCOALA! Elevii vor învăța la distanță și vor avea mediile încheiate. Află de la noi cine și cum va veni totuși la școală, cum se vor susțin examenele și când vor fi reluate, fizic, cursurile în școli.
Guvernul a decis astăzi ca în acest an școlar, grădinițele, școlile și universitățile să nu se mai redeschidă, deci elevii să nu se mai întoarcă fizic la școală. Anunțul oficial, apaludat și contestat aproape în egală măsură, a fost făcut de președintele Klaus Iohannis într-o declarație de presă susținută la Palatul Cotroceni. Președintele Iohannis a mai precizat că toate unitățile de învățământ se vor redeschide în septembrie când va începe anul școlar 2020-2021. „Anul școlar se va termina pe 12 iunie.
Până atunci vor continua formele de învățământ la distanță, așa cum s-au întâmplat lucrurile și până acum, și până pe 12 iunie, elevii vor avea mediile încheiate, cu notele pe care le au acum. În cazurile excepționale, sigur, se mai poate face o evaluare suplimentară. Repet: grădinițele, școlile, universitățile nu se vor redeschide în acest an școlar, universitar. Se vor redeschide în septembrie, când începe noul an școlar', a spus președintele.
Doar elevii din ani terminali vor putea merge la pregătirea pentru examene
Preşedintele României a adăugat că vor fi şi excepţii, pentru elevii claselor terminale- a VIII-a, a XII-a, a XIII-a sau școala profesională în anii terminali- când acești elevi vor putea dacă va fi cazul să revină în școală pentru a se pregăti pentru examenele naţionale care vor avea loc conform planificării. „ În această situație, altfel decât dacă toți s-ar fi întors la școală, normele de distanțare pot fi respectate.
Vor fi maximum 10 elevi într-o sală de clasă, vom sta maximum 2-3 ore și se vor pregăti pentru examenele naționale. „Examenele naționale – Evaluarea Națională și Bacalaureatul – se vor organiza așa cum au fost ele planificate din capul locului, însă cu respectarea unor reguli foarte stricte, de distanțare. Vor sta la distanță mare unii de alții, vor intra pe un coridor, vor ieși pe alt coridor. Se vor face dezinfecții regulate, se va măsura temperatura tuturor persoanelor care intră în școală, și multe alte reguli care vor fi explicate în detaliu de reprezentanții Ministerului Educației', a arătat Klaus Iohannis.
Riscul îmbolnăvirii este prea mare
Motivul deciziei este acela că riscurile de contaminare ar fi foarte mari atât pentru elevi și profesori cât și pentru cei din familiile acestora, „Există riscul major ca elevii să ducă boala la școală și există un risc semnificativ să ducă boala de la școală acasă', a spus președintele adăugând că sunt o serie de țări din Uniunea Europeană care nu mai doresc să redeschidă școlile și a dat exemplul unei provincii franceze unde s-a redeschis experimental școala și unde: „experimentul nu a decurs foarte bine. După puține zile, zeci de elevi au fost testați pozitiv și mai mulți dascăli au ajuns, în doar câteva zile, la terapie intensivă. Deci, lucrurile nu sunt absolut deloc simple.
Așadar, nu se deschid școlile, nu se deschid universitățile, se continuă învățământul la distanță, însă mediile se încheie, situația școlară se încheie. Anul școlar se va încheia cu mediile încheiate, cu situațiile încheiate, și, în acest fel, evităm riscuri majore. Gândiți-vă că nu ar fi posibil în școlile noastre să se respecte, de exemplu, distanțarea între elevi, nici dacă ar merge în mai multe ture. În concluzie, s-a renunțat la ideea redeschiderii școlilor', a concluzionat Președintele României.