Transport gratuit pentru elevi. „Elevii vor circula spre școală doar pe baza carnetului de elev”

Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat, joi, 28 mai, că Guvernul a adoptat procedura prin care elevii pot beneficia de transport gratuit pe orice mijloc de transport doar pe baza carnetului.

Transport gratuit pentru elevi. „Elevii vor circula spre școală doar pe baza carnetului de elev”

Potrivit Edu.ro, pentru a beneficia de gratuitate, elevii domiciliați în altă localitate față de unitatea de învățământ vor depune la începutul fiecărui semestru, la secretariatul școlii, o cerere.

În urma cererii, o adeverință va fi eliberată. Respectiva adeverință va atesta calitatea de elev înmatriculat la unitatea de învățământ, în vederea deplasării cu titlu gratuit, de la domiciliu la unitatea școlară.

Am adoptat astăzi procedura detaliată care va permite elevilor să folosească gratuit transportul public pentru a merge la scoală.

Astfel, elevii vor circula spre școală doar pe baza carnetului de elev, pe toate tipurile de transport, fără a mai fi nevoiți să scoată bani din buzunar pentru a cumpăra bilete sau abonamente pentru drumul de acasă la școală și înapoi.

Decontul acestor documente se va face direct între transportatori și autoritățile statului direct responsabile”, a scris, joi seară, pe Facebook, Raluca Turcan, relatează Știrile Pro TV.

Turcan a precizat că măsura este o transpunere în norme și în practică a dreptului garantat la educație gratuită prin Constituție și Legea Educației Naționale.

Ministrul educației, Monica Anisie, a cerut introducerea pe ordinea suplimentară a ședinței de Guvern a unui proiect privind gratuitatea elevilor și studenților pe transportul feroviar și cu metroul.

„Vă rog să îmi permiteți să introducem pe ordinea de zi suplimentară un proiect de hotărâre de guvern pentru aprobarea procedurii de decontare a cheltuielilor de transport a elevilor și pentru modificarea hotărârii de guvern numărul 42/2017 pentru aprobarea normelor metodologice privind acordarea facilităților de transport intern feroviar și cu metroul pentru elevi și studenți.

Este vorba despre transportul local gratuit pentru elevi pe tot parcursul anului calendaristic. Transportul elevilor care fac naveta va fi gratuit pe tot parcursul anului școlar.

Iar transportul feroviar și cu metroul pentru elevi și pentru studenți va fi gratuit pe tot parcursul anului calendaristic”, a explicat ministrul Educației.