Bunele obiceiuri pentru sănătatea celor mici în sezonul rece

Variaţiile de temperatură şi ploile de toamnă

Bunele obiceiuri pentru sănătatea celor mici în sezonul rece

Variaţiile de temperatură şi ploile de toamnă, apoi intrarea în anotimpul cel mai rece aduc şi câteva noi riscuri pentru sănătatea bebeluşilor şi a copiilor mici. Există câteva obiceiuri legate de sănătatea şi siguranţa celor mici în sezonul rece care pot fi adoptate extrem de uşor şi care te împiedică să devii un părinte exagerat de protector. Iată câteva informaţii utile pe care le poţi aplica în acest sens. 

Prevenirea gripei şi a bolilor respiratorii comune

Cea mai bună metodă de a preveni gripa este vaccinarea anuală, care se poate face la medicul de familie sau la cel pediatru. În afară de gripă, există câteva alte boli destul de întâlnite în acest sezon, de la răceală şi rinită la bronşită, sau mai grave, precum pneumonia.

Copiii trebuie să fie învățați să își acopere nasul și gura cu un șervețel atunci când strănută sau tușesc. Iar părinții ar trebui să știe că un copil bolnav, răcit ori având simptome bronsita sau de gripă, trebuie ținut acasă, pentru a evita îmbolnăvirea colegilor de creşă, grădiniţă sau şcoală.

O bună igienă

Atenția acordată igienei trebuie să fie aceeași pe tot parcursul anului, iar, în acest sens, cei mici trebuie să fie învățați că mâinile trebuie spălate frecvent după anumite activități și întotdeauna după ce au folosit toaleta, precum și înainte de a mânca.

Multe boli se transmit pentru că oamenii nu se spală pe mâini corespunzător, cu apă de la robinet și săpun. Procedura de spălare eficientă durează cel puțin 20 de secunde și implică cinci pași, udarea mâinilor, aplicarea săpunului, frecare, clătire și uscare. Dacă nu există acces la apă curentă, se folosește orice altă sursă de apă disponibilă, iar în absența acesteia, se pot folosi soluții dezinfectante care conțin cel puțin 60% alcool.

Antibioticele

Aceste medicamente pot trata doar infecții bacteriene, nu și virale. Răceala comună, gripa şi majoritatea cazurilor de bronşită acută au origine virală, deci nu necesită tratament cu antibiotice. Utilizarea antibioticelor atunci când nu este necesar face ca unele bacterii să devină rezistente la aceste medicamente, deci mai puternice și mai greu de eliminat. Doar medicul poate stabili dacă afecțiunea de care suferă micuțul are origine bacteriană sau virală.

Pregătirea pentru vremea rece

Expunerea la temperaturi scăzute poate provoca serioase probleme de sănătate, mai ales în cazul bebelușilor și al persoanelor în vârstă, dar oricine poate fi afectat.

 

Ar putea fi util un curs de prim ajutor pentru a putea preveni problemele de sănătate care pot apărea în această perioadă și a cunoaște măsurile de luat în cazul unor urgențe. Folosirea anumitor dispozitive de încălzire a locuinței și a șemineului poate crește riscul de incendiu și de intoxicație cu monoxid de carbon. 

Reducerea riscului de alergii

Toamna este sezonul în care copilul poate începe să sufere – din nou – din cauza rinitei și să aibă conjunctivită. Acestea pot fi simptomele unor alergii, care, bineînțeles, pot fi diagnosticate cu ajutorul unor teste medicale speciale. Acesta este momentul în care unele plante, precum poate de acum binecunoscuta ambrozie, își eliberează polenul în aer – fenomenul poate continua şi în noiembrie. Dacă locuința nu este aerisită zilnic, se proliferează mucegaiurile și acarienii, aceștia fiind alți factori declanșatori ai alergiilor frecvent întâlniți în sezonul rece.

Printre măsurile pe care le poți lua sunt aerisirea zilnică a casei, limitarea timpului petrecut în exterior în cazul copiilor alergici la polen, eliminarea, atât cât este posibil, a factorilor declanşatori de alergii, verificarea nivelului de umiditate din locuință – ideal ar fi valori cuprinse între 35% și 45%.

O alimentație sănătoasă

Un sistem imunitar puternic se construiește și printr-o alimentație sănătoasă, iar alimentele de sezon sunt bogate în vitamine, minerale și fibre. Ce alegem din piață în acest sezon? Mere, merișoare și pere, pentru conținutul ridicat de vitamina C și fibre. Un singur ardei gras conţine de trei ori doza recomandată zilnic de vitamina C și cantitatea de vitamina A care i-ar fi utilă corpului în fiecare zi. Varza de Bruxelles este bogată în potasiu, fier, acizi graşi Omega-3 şi vitamina C, iar cartofii dulci sunt şi ei bogaţi în potasiu şi vitamina B6. Nu în ultimul rând, omniprezentul dovleac este bogat în betacaroten, fiind util atât vederii, cât şi sistemelor nervos şi muscular.